Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni”- konkurs na przepis z ze zdjęciem, którego celem jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja.
Szczególnie też organizatorów interesuje korzystanie z darów lasu i łąk (jarzębina, głóg, żurawina, borówki, czarny bez, kalina, pigwa, orzechy, arcydzięgiel, jeżyny, róża itp.
Pokażcie nam jak robicie przetwory na zimę.
Wystarczy zrobić jesienne przetwory i przepis wraz ze zdjęciem przesłać w terminie do dnia 6 grudnia 2020r. na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, obszarów wiejskich, Gminnych Ośrodków Kultury, lokalnych świetlic.
Pod uwagę będzie brana: oryginalność przepisu, jakość i estetyka zdjęcia.
Dla autorów najciekawszych przepisów przewidziane są atrakcyjne nagrody.