„Najlepszy Smak Powiatu” – powalcz o tytuł

zapraszamy_thumb

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w Szreniawie zaprasza do konkursów o „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”. Odbędą się one w trakcie Jarmarku Bożonarodzeniowego, czyli 15 grudnia.

Jarmark odbędzie się w niedzielę, 15 grudnia, w godz. 10.00 – 16.00. Będzie to znakomita okazja, by przypomnieć sobie, bądź poznać zwyczaje związane ze Świętami Bożego Narodzenia, takie jak zdobienie domu i choinki, wyrób ozdób choinkowych.  W trakcie Jarmarku można  było wiele razy ogląda żywy żłóbek.

 

Na  15 grudnia zaplanowany jest też konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”. Jego celem jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów i przetworów kulinarnych pochodzących z terenu powiatu poznańskiego.

Organizatorzy zapraszają do kulinarnej rywalizacji producentów, przetwórców, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne. Konkursy rozegrane zostaną w dwóch kategoriach:

„Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Ryby”

„Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Piernika”.

Będą one oceniane w kilku grupach. Z ryb będzie to zupa, ryba faszerowana, ryba w galarecie i rybne przekąski, a z pierników – piernikowe bloki i małe pierniczki. Potrawy oceniać będzie kapituła, w skład, której wejdą krytycy kulinarni, eksperci smaku i znawcy kuchni.

– Dlaczego ryby oraz pierniki?

– W październiku wybieraliśmy najlepszy smak pyry. Tytuły „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry” przyznane zostały aż dziesięciu produktom. Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia wybierać będziemy to, co znajduje się na wigilijnych stołach – mówi Jan Babczyszyn, producent konkursów „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Piernika i Smak Ryby 2019”.

– Jest to początek większego projektu. Jak już, bowiem informowaliśmy, wkrótce powstanie Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego? Jego centrum będzie się znajdować w należącym do powiatu poznańskiego i remontowanym aktualnie Dworze w Skrzynkach – dodaje.

Rozstrzygnięcie konkursów i ogłoszenie laureatów nastąpi tuż przed zakończeniem „Jarmarku Bożonarodzeniowego”.

Regulamin konkursów poniżej:

 Regulamin_Smak Ryby

Regulamin_Smak Piernika

 

MNR w Szreniawie obchodzi w tym roku 55-lecie działalności.  Powołane zostało do życia 4 lipca 1964 r.,  ale uroczysta inauguracja nastąpiła 29 sierpnia 1964 r. W 1966 r., nakładem Wydawnictwa Artystyczno-Graficznego, ukazał się pierwszy plakat reklamujący Muzeum. Zaprojektował go artysta związany z Poznaniem – Zbigniew Kaja (1924 – 1983). Znany grafik trafił w sedno. Na brązowym tle, kojarzącym się kolorystycznie z ziemią, Kaja przedstawił nieregularny, czarny zarys drewnianego koła. W centrum, na pierwszym planie, umieścił biały znak, który wyraźnie odcina się od ciemnego tła. Jest to wyobrażenie pługa – lemiesz z odkładnicą, od którego odchodzą pionowe czepigi i pozioma grządziel.

źródło: http://www.muzeum-szreniawa.pl/imuzeum/web/app.php/vortal/smak_ryby_smak_piernika.html